010-2929095

Nieuwsberichten Visum International

Tips voor een geslaagde zakenreis in Saoedi-Arabië

 

Ontwerp_zonder_titel_14.png

Ga je binnenkort op zakenreis naar Saoedi-Arabië? Lees dan onze tips voor een geslaagde zakenreis. Als je in een ander land zakendoet is het belangrijk om rekening te houden met bepaalde gedragsregels en cultuurverschillen van het desbetreffende land om misverstanden of miscommunicatie te voorkomen. 

Persoonlijk zakendoen

'Business is personal' in Saudi-Arabië. Iemand uit dit land doet eerder zaken met mensen dan met bedrijven. Het opbouwen van een relatie is van essentieel belang. Zorg ervoor dat er in de eerste afspraken wederzijds vertrouwen gewonnen wordt.

Hoogopgeleid

Vergis je niet in het niveau van degene waar je zaken mee doet. De zakenwereld in Saoedi-Arabië wordt gekenmerkt door een mix van traditionele Arabische en modern-westerse gebruiken. Onder traditionele kledij gaan soms zeer scherpe zakeninstincten schuil. Vaak hebben zakenrelaties een opleiding genoten in het Verenigd Koninkrijk of de Verenigde staten.

Eindbeslisser

Zorg ervoor dat je met de eindbeslisser aan tafel komt. Dit is vaak de Saoedische eigenaar van een bedrijf en niet een van de werknemers. Zorg ervoor dat je final offer altijd gemaakt wordt met de eigenaar om misverstanden te voorkomen.

Geduld

'Geduld is een schone zaak', zeker in dit land. Neem ruim de tijd voor een algemeen gesprek. Ook een handelsvoorstel of bestelling kan uitlopen. Hou er rekening mee dat het tijdsbesef voor de gemiddelde Saoedi verschilt van het onze. Kijk er niet van op wanneer je na een goed zakenlijk gesprek maanden niets verneemt van de partij waar je zaken mee doet en plotseling bericht krijgt of het contract dringend getekend kan worden.

Afspraken

Op het gebied van afspraken wordt stiptheid verwacht. Bij aankomst worden er handen geschud. Iedereen wordt met zijn titel en naam aangesproken. Een afspraak kan vaak uitlopen en het zou kunnen dat je tijdens een gesprek voortdurend gestoord wordt door belletjes en collega's die zomaar binnenlopen. Ook voor het gebed kan een afspraak worden onderbroken.

Breek het ijs

Val tijdens een afspraak niet meteen met de deur in huis maar begin een gesprek van algemenere aard om het ijs te breken. Zorg ervoor dat je koffie of thee niet weigert. Gastvrijheid is zeer belangrijk in Saoedi-Arabië. Een afwijzing daarvan zal niet worden gewaardeerd.

Oogcontact

In het westen hebben mensen de neiging om weg te kijken als ze nadenken, omdat te veel oogcontact soms als onbeleefd wordt ervaren. Wegkijken van een mannelijke gesprekspartner kan in Saoedi-Arabië echter worden opgevat als oneerbiedigheid.

Handgebaren

Handgebaren en andere bewegingen kunnen als uitnodigend of afwijzend worden ervaren. Als de ondernemer bijvoorbeeld de benen over elkaar kruist en de zolen van zijn schoenen toont, is dat een gebaar waarop de Arabische tegenpartij negatief reageert.

Strikte regels

In Saoedi-Arabië gelden strikte regels wat betreft gebedsmomenten. Hou hier rekening mee als je zakendoet in dit land. In de maand van de Ramadan is het niet de beste periode om een zakenreis naar het land te ondernemen. Wanneer je op dit moment op zakenreis bent is het de bedoeling dat je je aan dezelfde regels houdt als moslims en dus niet eet, drinkt, rookt in het openbaar.

Visum

Let op! Voor een zakenreis naar Saoedi-Arabië is het verplicht om in bezit te zijn van een visum. Visum International helpt particulieren en bedrijven bij de aanvraag van een visum of legalisatie. Wij ontzorgen o.a. door de aanvraag voor u in te vullen, de aanvraag in te dienen bij het consulaat en het ophalen/bezorgen van uw paspoort en visum.

Benieuwd wat wij voor u kunnen betekenen? Neem contact op met Visum International en wij helpen u en uw reisgenoten graag bij een zorgeloze reis.

Actueel
Disclaimer
Visum International helpt particulieren en bedrijven bij de aanvraag van een visum of legalisatie. Wij ontzorgen o.a. door de aanvraag voor u in te vullen, de aanvraag in te dienen bij het consulaat en het ophalen/bezorgen van uw paspoort en visum. Voor deze ontzorging rekenen wij een fee. U vindt de prijzen van onze dienst elders op de site.
In het kader van transparantie willen wij onze bezoekers er op wijzen dat het altijd mogelijk is om de aanvraag ook zelf in te dienen bij het consulaat. In dat geval betaalt u alleen de consulaire kosten. In het geval u kiest voor de ontzorging van Visum International dan betaalt u naast de consulaire kosten ook een fee voor Visum International. Wij hechten waarde aan transparantie dus deze verschillende posten worden altijd voor u uitgesplitst.